Avtroppende NATO-sjef Jens Stoltenberg tilbake i Oslo.

Vesten kan redde Ukraina: – Det handler om vilje

Det har tatt tid før alle land forstod dybden og alvoret i krigen, mener NATOs generalsekretær – men det viktigste nå er å se fremover og sørge for at det kommer mer støtte.

Publisert

På folkemøtet i Oslo rådhus i går sa avtroppende generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg at hvorvidt Ukraina kan overleve som selvstendig stat, i veldig stor grad er «avhengig av oss». Samtidig slo han fast at det definitivt er innenfor NATO-landenes kapasitet å hindre at Russland vinner frem i Ukraina. I dag holdt Stoltenberg en pressekonferanse sammen med statsminister Jonas Gahr Støre i statsministerboligen. Der gjentok han budskapet om at den raskeste veien til fred er gjennom økt militær bistand til Ukraina.

Etter pressekonferansen snakket Minerva med Stoltenberg om hvorfor vestlige land fortsatt strever med å gi tilstrekkelig militær støtte til å nå vår strategiske politiske mål i Ukraina. Stoltenberg innledet med å si at NATO-land har levert mye mer militær støtte enn de fleste kunne forestille seg da denne krigen startet, og at Russland undervurderte ikke bare ukrainernes forsvarsvilje og -evne, men også NATOs vilje til å gi støtte. Men krigen er blitt mer brutal og mer langvarig enn det mange så for seg i begynnelsen, og derfor er det behov for vesentlig mer støtte.

– Det har tatt tid før alle land forstod dybden og alvoret i den krigen vi står overfor, sier Stoltenberg til Minerva.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS