KOMMENTAR

Ikke styrk kronen og gjør problemene verre

Hvis en svak krone er akkurat hva norsk økonomi i dag trenger, kan tiltak for å styrke kronen gjøre problemene verre. Bedre er det om en sterkere økonomi fører til en sterk krone.

Publisert

Om en generasjon vil hver nordmann ha en disponibel realinntekt som er… praktisk talt nøyaktig den samme som i dag. Det tror i alle fall Finansdepartementet. Ifølge referansebanen i Perspektivmeldingen vil den årlige veksten være marginale 0,1 prosent i året frem til 2060.

Til sammenligning økte denne størrelsen med så mye som 2,1 prosent pr. innbygger i året i perioden 1971–2019 (selv med fall i perioden 2008–2019). Anslaget frem til 2060 lå på 1 prosent i året så sent som i den forrige Perspektivmeldingen (PM), i 2021. Rentesrenteeffekten gjør at forskjellen mellom 0,1 prosent i året og 2,1 prosent i året er enorm over tid: Akkumulert oppgang på 4 prosent mot 111 prosent over 36 år.

De dystrere utsiktene faller sammen med en annen dyster debatt, som for mange er blitt ekstra tydelig når de har forsøkt å veksle sine kroner om til utenlandske restauranter og hoteller: Vi er ikke så rike som vi engang var, og i hvert fall ikke når vi reiser.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS