KOMMENTAR

Norges sentralbanksjef Ida Wolden Bache og USAs sentralbanksjef Jerome Powell

Hvem gir etter, sentralbankene eller markedet?

Markedet priser inn omfattende rentekutt i både USA og Norge. Men Norges Bank er mindre opptatt av markedsforventningene enn Federal Reserve er.

Publisert

Ikke siden 2007 har traderne vært like usikre på hva den amerikanske sentralbanken vil finne på, melder Bloomberg. Tirsdag starter rentemøtet som vil ende med Federal Reserves første rentekutt i denne syklusen, klokken 20 onsdag vet vi hvor stort det blir.

Normalt har alle «visst» hva Fed vil komme til å gjøre på et nært forestående rentemøte. Hvis forventningene i markedet har vært for lave eller for høye, har talsmenn for Fed passet på å gi et intervju, holde en tale, eller gi en lekkasje, og slik gjenopprettet balansen i universet. Denne gangen er imidlertid usikkerheten før rentemøtet stor, og markedsprisingen av rentekutt har endret seg kraftig fra dag til dag.

Motsetningen mellom Norges Bank-renten og markedets forventninger er ikke på samme måte satt på spissen på helt kort sikt. Men allerede i november og desember er forskjellen mellom markedsprising og Norges Bank-signaler relevant. Og spriket mellom Norges Banks rentebane og hva markedet priser inn er svært stort utover i 2025.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS