KULTUR
– Pave Frans har vært verdens samvittighet
Generalsekretær i Caritas Norge, Ingrid Rosendorf Joys, mener pave Frans etterlater seg en styrket kirke og at endringene han satte i gang vil fortsette.
Da pave Frans i et intervju like etter han ble valgt til pave i 2013 ble spurt «Hvem er Jorge Mario Bergoglio», svarte han etter en liten pause: «Jeg er en synder». Han fortsatte med å fortelle om hvordan han under tidligere turer til Roma alltid dro for å se Caravaggios Matteus’ kallelse, som henger i kirken San Luigi di Francesi. «Jesus som peker på Matteus – det er meg. Jeg føler meg som ham, som Matteus». «En synder herren har vendt blikket mot», det var først og fremst slik han identifiserte seg.
At den katolske kirke hadde fått en pave som identifiserte seg slik, vakte stor oppmerksomhet og har blitt trukket frem i flere saker om ham etter hans død. Han beskrives som en pave som stod opp for de fattige, som talte mot grådighet, kapitalisme og klima, som selv levde enkelt, og som til og med vasket føttene til menn og kvinner i fengsel. Han har også stått for en oppmykning av synet på homofili, kvinners rettigheter og prevensjon.
Disse tingene har også gjort ham kontroversiell, noe flere kommentatorer peker på når man nå snakker om hans ettermæle. Noen, som Ross Douthat i New York Times, mener hans forsøk på å reformere kirken var mer eller mindre mislykkede og heller etterlot et svakere paveembede.
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her