SPALTIST

Donald Trump og Erna Solberg

USAs hegemoni oppleves mindre invitert enn før. 

Det betyr dessverre ikke at det er noe mindre viktig for Norge.

Publisert Sist oppdatert

Makten har flyttet til Mar-a-Lago. Canadas Justin Trudeau brukte, etter sigende, all statens godvilje-kapital på å få seg invitert på middag til Donald Trump, som første G7-leder. Grunnen var trusler om ødeleggende tariffer rettet mot Canada fra Trumps side. Borte var den litt hovne selvsikkerheten. Han var på grensen til underdanig.

Trump er transaksjonspreget i utenrikspolitikken. Realisme er i høysetet. Stater kan velge om de vil føye seg, eller betale prisen. Kort etter middagen la Trump ut følgende beskjed til BRICS-landene. Den påtroppende presidenten truer med gjengjeldelse dersom fremvoksende økonomier skaper ny valuta for å konkurrere med den mektige amerikanske dollaren.

På den ene side er det lett å forstå at USA -hvis makt i betydelig grad er tuftet på dollaren - vil motsette seg at en rival vokser frem. På den andre siden ser vi nå at tanken om globalt fellesskap og opplyst egeninteresse som er manifestert blant annet i FN, ikke lengre deles av USA. Den slags multilaterale internasjonalisme som er Norges paradegren, er nå devaluert.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS