SPALTIST
Donald Trump og Erna Solberg
Foto: D. Myles Cullen / Det hvite hus / Flickr
USAs hegemoni oppleves mindre invitert enn før.
Det betyr dessverre ikke at det er noe mindre viktig for Norge.
Makten har flyttet til Mar-a-Lago. Canadas Justin Trudeau brukte, etter sigende, all statens godvilje-kapital på å få seg invitert på middag til Donald Trump, som første G7-leder. Grunnen var trusler om ødeleggende tariffer rettet mot Canada fra Trumps side. Borte var den litt hovne selvsikkerheten. Han var på grensen til underdanig.
Trump er transaksjonspreget i utenrikspolitikken. Realisme er i høysetet. Stater kan velge om de vil føye seg, eller betale prisen. Kort etter middagen la Trump ut følgende beskjed til BRICS-landene. Den påtroppende presidenten truer med gjengjeldelse dersom fremvoksende økonomier skaper ny valuta for å konkurrere med den mektige amerikanske dollaren.
På den ene side er det lett å forstå at USA -hvis makt i betydelig grad er tuftet på dollaren - vil motsette seg at en rival vokser frem. På den andre siden ser vi nå at tanken om globalt fellesskap og opplyst egeninteresse som er manifestert blant annet i FN, ikke lengre deles av USA. Den slags multilaterale internasjonalisme som er Norges paradegren, er nå devaluert.
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her