Å være engstelig i fly er irrasjonelt, men det er rene logikken sammenlignet med den kognitive dissonansen som oppstår når man unngår kjøttmat for å spare klimaet, for så og sette seg på flyet til et jobbmøte, skriver Bjørn Hatterud.Foto: Pixabay

Skrekkelige fly

Jeg sleit i mange år med flyskrekk. Andre sliter med å la være å fly. Det førstnevnte er skamfullt, det sistnevnte ikke. Det burde ha vært omvendt.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært en begredelig vinter for mange av oss. Gudskjelov har det ikke vært skiføre. Snø og is er en mare kastet over oss fra naturen. Men det har vært kaldt og grått, for uten snø blir det unektelig tristere og mørkere ute. Noe er da snøen godt for.

Og når vinteren er kjedelig som gårsdagens matpakke, og lang som en eksamensdag, så fristes mange nordmenn av destinasjoner man må fly til. Facebook og Instagram, som vel strengt talt er samme greia heretter, er blitt fylt opp av blide folk i flyseter, utsikt fra flyvinduer, og av mer eller mindre fuktig servering i en lounge på Gardermoen. Snart er det vinterferie, og da vil sikkert halve den sosiale nettbaserte omgangskretsen sette rumpa si ned i et flysete.

Å fly er selve metaforen for å komme seg unna det vanlige og traurige. En nabo av meg som var født i 1917, pleide å ta med kona ut på Fornebu, med bussen. Der ute satt se med hver sin brødblings på en sittetribune og så flyene lette og lande, og velkledde passasjerer komme og gå – med store kofferter fylt med minner fra det like store utland. Han var selv aldri oppe i noe fly. Men følelsen av å komme seg bort smittet over på Bjarne og Ruth, selv på hundre meters avstand fra flyene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS