UTENRIKSKOMMENTAR
Kyriakos Mitsotakis snakker til Europaparlamentet i juli 2022.
CC-BY-4.0: Den europeiske union, 2022
Mange grekere husker med gru kaoset fra 2015. Det vil trolig redde regjeringen, på tross av flere skandaler.
Det går mot seier for statsminister Kyriakos Mitsotakis i Hellas, men trolig først etter omvalg.
På søndag går grekerne til valgurnene. Alexis Tsipras, som var statsminister mellom 2015 og 2019, stiller for venstrealliansen Syriza og håper å gjøre comeback. Statsminister Kyriakos Mitsotakis og hans Nea Dimokratia leder derimot konsekvent på meningsmålingene, selv om det har blitt noe tettere den siste tiden.
Selv om situasjonen i Hellas er markant forbedret de siste årene, handler valget fortsatt om økonomi. Mange grekere sliter økonomisk. Arbeidsledigheten er på om lag 10 prosent totalt, men langt høyere blant unge. Dyr energi og høy inflasjon som preger hele Europa, rammer hardt i Hellas, hvor medianinntekten er blant de laveste i eurosonen.
Sist Tsipras gikk til valg – og vant – i 2015, var han i full konfrontasjon med den såkalte «troikaen» bestående av EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF). Han gikk til full konfrontasjon for å sikre gjeldslette og avblåsing av tvangsinnførte velferdskutt. Det endte med total revers etter en folkeavstemning over ny gjeldsavtale for Hellas (folket stemte rungende nei til en slik avtale, men Tsipras endte med å underskrive).
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her