Motforestillinger ikke ønsket

Transpersoner krever – og fortjener – storsamfunnets empati. Men empatien må gå begge veier.

Publisert Sist oppdatert

Sist uke fikk Norge en av sine første konflikter knyttet til transpersoner og kjønnsdelte rom. Transkvinnen Mathilde Decaen fikk beskjed om at hun ikke var ønsket på de rene kvinnedagene på Vestkantbadet.

Dette førte til en storm av protester på Vestkantbadets Facebook-side. Decaen sa til Dagsavisen at «all denne mikroaggresjonen går ut over min psykiske helse». Ole Magnus Kikut i Vestkantbadet svarte første at dette «er en ny situasjon for oss og siden Mathilde har et mannlig kjønnsorgan vil det kunne oppleves som utrygt for de damene som er der helt nakne». Men litt senere la Vestkantbadet seg flate, og Kikut sa til Dagsavisen at han hadde «lest meg opp på saken, og forstår nå at kjønn handler om identitet heller enn ytre kjønnsorganer».

Kjønn handler om mer enn ytre kjønnsorganer, men saken ender ikke der. Det ligger nemlig reelle interessekonflikter under denne saken, illustrert ved Kikuts første svar til Dagsavisen. Og om det er til noen særlig hjelp for «de damene som er på Vestkantbadet helt nakne» at Kikut har lest seg opp, sier saken intet om.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS