Selv om MAGA tjener til inspirasjon, er det ikke enkelt å kopiere Trump i andre land, sier Document-journalist Rebecca Mistereggen til Minerva.

– Vi er MAGA i Norge

Kan en mektig Trump virke samlende på det fragmenterte nye høyre?

Publisert

«Trump er et forbilde for AfD [Alternative für Deutschland]», sa partileder Alice Weidel på tysk TV da valgresultatet i USA ble klart. 

Hun viste eksplisitt til Trumps America First-linje, som hun ser på som en avvisning av massemigrasjon, kriminalitet, feilslått klimapolitikk, kjønnsideologi og støtte til Ukraina.

Det blir trolig avholdt nasjonale valg i Tyskland 23. februar neste år. AfD ligger an til en solid økning i oppslutning sammenlignet med sist valg i 2021. 

Kan Trumps seier tjene som inspirasjon i Europa?

Bevegelsen

Trumps daværende sjefsstrateg Steve Bannon gjorde aktive forsøk på å eksportere MAGA-bevegelsen til Europa etter 2016. The Movement, som skulle ha kontor i Brussel. Et kloster i Italia skulle omgjøres til opplæringssted for Europas fremtidige, konservative ledere.

Det ble med forsøket.

Brussel-kontoret ebbet ut i uenighet, og potensielle samarbeidspartnere trakk seg ut. Leien for klosteret i Italia ble ikke betalt, og Steve Bannon selv ble arrestert for svindel i sitt forsøk på å samle penger til Donald Trumps berømmelige grensemur mot Mexico. 

Tankene bak Bannon og Trumps høyrepopulisme har derimot blitt mer utbredt i europeisk politikk. Under europaparlamentsvalget denne våren gjorde høyrepopulistiske partier det svært godt. Belgias statsminister så seg nødt til å gå av og Emmanuel Macron skrev ut nyvalg i Frankrike for å demme opp for den høyrepopulistiske bølgen.

Nå kommer Trump tilbake, sterkere enn noen gang, med kontroll over Kongressen, en konservativ Høyesterett og et demokratisk parti i villrede. 

Hvordan responderer Europas høyreside på dette?

Mer enn i 2016

– Trumps seier er en game changer.

Alvino-Mario Fantini er italiensk-amerikaner, i dag bosatt i Wien. Derfra er han sjefredaktør for publikasjonen The European Conservative. 

Han peker på hvordan høyreorienterte partier i Europa 

Høyrepopulistiske partier har vind i seilene i Europa. Det gjelder Le Pens RN i Frankrike, AfD i Tyskland, Geert Wilders i Nederland og statsminister Giorgia Meloni i Italia. I tillegg til mange andre.

Fantini mener Trumps seier og mandat i USA vil tjene som inspirasjon i enda større grad enn i 2016.

Det har vært tydelig helt siden Trumps valgseier var i boks. Tydelige stemmer i Europa applauderte.

«Patriots are winning elections all over the world. The liberal-leftish woke driven nihilists are full of disbelief and hate and unfit to give the people what they truly want: freedom and their own nation first, their own people first and most of all no more illegal immigration», skrev Geert Wilders på X.

Stjerneskuddet Jordan Bardella har benyttet anledningen til å utlede politiske konsekvenser for Frankrike og Europa: «Dette er en vekker. Vi må tenke nytt om makt og autonomi (...) Om pragmatisk energipolitikk, beskyttelse av våre egne interesser og identitet (...)».

«Det var en seier over sosialisme, wokeisme, racialisme og massemigrasjon», jublet Marion Maréchal på fransk TV. 

Fantini er derimot ikke helt sikker på hvor stor påvirkningen vil bli, i og med at Trumps prosjekt er så fokusert på amerikanske forhold. MAGA er ikke en internasjonal ideologi.

Bare Ungarn

I sin ene TV-debatt mot Kamala Harris, var det ett land Donald Trump var nøye med å nevne: Ungarn. Han siterte Ungarns statsminister Viktor Orbán på at «you need Trump back as president».

István Kiss leder Danube Institute i Budapest, en konservativ tenketank med mål om å spre konservative ideer i Europa. 

– Ungarn er lite, USA er enormt, sier Kiss.

Han understreker at Trump er bedre forberedt denne gangen. I 2016 kom MAGA tumlende inn i Det hvite hus. De første månedene ble brukt på å krangle om hvor mange som dukket opp på innsettelsesseremonien i Washington D.C. Mennesker i Trumps administrasjon viste seg å motarbeide ham i det skjulte. Pandemien kludret deretter det hele til.

– Jeg er ikke upartisk her, men jeg tror Trump vil være en større inspirasjon denne gangen. Hans politikk er nærme det som gjerne omtales som «populist-høyre» i Europa. Han har vist at du kan lykkes om du går lenger til høyre.

Kiss trekker spesielt frem spørsmål som migrasjon, der han mener hele Europa egentlig har beveget seg i konservativ retning.

I tillegg er det noe nytt denne gangen, ved større vektlegging av lave fødselstall og anti-woke – områder hvor Kiss understreker at Ungarn er et foregangsland i EU. Trumps nære allierte Elon Musk (som selv har ni barn) har omtalt de lave fødselstallene i Vesten som en større fare enn global oppvarming. Under Viktor Orbán har Ungarn innført ordninger som skattefradrag for kvinner som føder barn. 

– Kun Ungarn har tatt til orde for både innvandringsstopp og for tiltak for å øke fødselstallene.

Donald Trump drev en uvanlig valgkamp i år, med mer innsats i sosiale medier og deltagelse på populære podcaster som Joe Rogan og Theo Von. Vi ser allerede at høyresiden i Europa gjør det same, mener Kiss. Skikkelser som Jordan Bardella i Frankrike og Nigel Farage i Storbritannia har fått stor synlighet og eksponering gjennom særlig sosiale medier.

En realitetsorientering

– Vi er MAGA i Norge.

Rebecca Mistereggen er journalist i Document, et av de mer vellykkede alternative mediene i Norge. Document støttet Trump også sist han var president, men tidene har endret seg. Document tilbyr en møteplass for de som ikke føler seg representert i det offentlige Norge.

Tidligere i år deltok hun på bryllupet til Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson, noe som fikk nettavisen Expo til å erklære at «Norsk högerextremist på Åkessons bröllop».

– Vi er der for de som ikke er representert på Stortinget. 

Rebecca Mistereggen

Hun peker særlig på spørsmål som angår overnasjonale hensyn, enten det er EU, FN eller internasjonale konvensjoner. Mange nordmenn føler vi har overgitt for mye av vår selvråderett, uten at noen partier på Stortinget tar nevneverdig til motmæle. Trumps America First-linje resonnerer godt med en slik misnøye.

– Denne gangen ser Trump ut til å samle en administrasjon som tør å være annerledes. De er forent av konkrete saker, ikke ideologi eller partipisk. Det vil være til inspirasjon for resten av Vesten.

Document har den siste tiden utviklet nye måter å nå ut til følgerne, både gjennom livestreams, TV-sendinger og nå med et nytt konsept: lokallag for diskusjon. 28 slike er for øyeblikket etablert rundt i landet.

Selv om MAGA tjener til inspirasjon, er det ikke enkelt å kopiere Trump i andre land, sier Mistereggen. Det er først og fremst ved sin anti-establishment-holdning Trump kan tjene som forbilde. 

– MAGA er ikke en ideologi, det er en realitetsorientering. Det er ikke en global bevegelse. Vi har ulike behov i ulike land, og det finnes ingen felles modell for hele verden.

Globaliseringen har spilt fallitt, mener hun. Den går på bekostning av nasjonale interesser, og har ført til feilskjær innen klimapolitikk, innvandringspolitikk og vilkårene for industri. 

– Det er et forsøk på å imøtegå feilskjærene som er gjort, mener Mistereggen.

Indirekte påvirkning

Trump er ikke skremmende populær i Europa. En forskjell fra 2016 til i dag er derimot at flere uttrykker støtte til ham. 

– Da Trump var president sist gjorde han ikke så veldig mye, sier Arvid Hallén.

Han er medstifter av den svenske tankesmien Oikos, som samarbeider med Sverigedemokraterna. 

Forskjellen denne gangen er at amerikanerne visste hvem de stemte på. I Europa ser man også en helt annen respons denne gangen, mener Hallén. Selv i moderate høyrepartier er det nå folk som sier de ser frem til å samarbeide med Trump.

– Ingen ting er så opportunt som opportunisme, men man kan ikke klandre dem heller. Vi har tross alt å gjøre med lederen for verdens mektigste land, og da må man jobbe for å ha en god relasjon.

Foruten åpenbare politikkområder som migrasjon, ser han derimot ikke så veldig stor mulighet for politisk påvirkning. Europeiske lands politikk skiller seg vesentlig fra amerikansk, og Trumps fokus vil være på USA.

Det samme mener Robert Tyler, fra New Direction. 

– Ikke glem at Trump ikke er så populær i Europa, heller ikke hos konservative, påpeker han.

En mektigere Trump vil denne gangen derimot påvirke europeiske forhold mer indirekte, gjennom at han utøver sin politikk mer uinnskrenket. 

Innen handelspolitikk og klimapolitikk vil EU se seg nødt til å tilpasse seg Trump-administrasjonen, spår han. På den måten vil selv de mest anti-MAGA-kreftene måtte justere kursen.

Powered by Labrador CMS