NYHET
Jens Kjeldsen, professor ved UiB, sier offentligheten virker bli stivere og mindre fleksibel.
Foto: privat
– Ytringsrommet er mindre fleksibelt og stivere enn før
På en side har vi super-woke. På andre ytringsfrihetsfundamentalist. Manglende hensyn til kontekst for uttalelser og konkurranse mellom å ha det reneste woke- og ytringsfrihetsstandpunktet gjør den offentlige debatten absurd. – Å føle seg krenket er ikke nok, sier professor Jens Kjeldsen.
I sommeren har debatten om ytringsfriheten rast rundt Ytringsfrihetskommisjonen og sløseriombudsmannen. Denne uken gikk kunstneren Natasja Askelund ut i Stavanger Aftenblad og fortalte om all hetsen hun mottok etter å ha skrevet kommentaren Angsten for å snakke høyt. I kommentaren skrev hun om angsten for å ha feilaktige meninger, noe som i verste fall kan føre til at en ikke får stipend eller plass på utstillinger. Responsen lot ikke vente på seg. I Stavanger Aftenblad forteller hun at hun ble kalt alt fra rasist til høyreekstrem og homofob. Til slutt stengte hun Facebook-kontoen.
Vi lever også i en tid med mye fokus på woke. Hva er lov å si? Hva er ikke lov? Det snakkes om krenkelseshysteri. Summen av faktorer fikk Minerva til å stille seg spørsmålet: er offentligheten innskrenket, og i tilfelle hvordan slår dette ut? Er det noen tema en bør holde seg unna, og hvordan påvirket dette arbeidet til aktører i offentlig debatt? Det finnes mange grupper en kan spørre, men valget falt på avistegnerne. Bak de stadig færre tegningene i avisene befinner det seg skarpe samfunnsobservatører, som også er kunstnere. De kan raskt trakke noen på tærne, noe som også kan være del av jobben de har. Hvordan opplever de at offentligheten endrer seg? Hvilke konsekvenser får dette for tegningene? Hva med ytringsrommet? Blir tegningene daffere? Må noen tema unnvikes? Hva med woke? Hets? Er det skummelt å være frilanser?
Men før vi i de neste to sakene snakker med avistegnerne, skal vi snakke med en retoriker, nærmere bestemt Jens Kjeldsen, professor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Kjeldsen kan mye om offentlig og politisk kommunikasjon. Han er også dansk, noe som gjør at en, basert på antagelser, eventuelt fordommer om frittalende dansker, forventer seg litt direkte uttalelser.
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her