For å lese pluss-artikler må du være abonnent
Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud
NYHET
Hvem skal Oslo Høyre gi sine stortingsmandater til?
Dette er i ferd med å bli en usedvanlig vanskelig nøtt å knekke. Høyre ligger an til å få fem eller i beste fall seks mandater ved valget i 2021 – mens det er ti representanter fra 2017-listen som har fått stortingserfaring. Og med unntak av Astrid Nøklebye Heiberg, som døde i april i år, ønsker alle gjenvalg. I tillegg kommer tidligere byrådslederkandidat og finansbyråd Eirik Lae Solberg, som nå vil inn i rikspolitikken.
Dersom Høyre ikke greier å etablere et borgerlig regjeringssamarbeid, må derfor kanskje halvparten av disse kandidatene finne seg en annen jobb etter stortingsvalget neste høst.
For Oslo Høyre er dette et luksusproblem. For kandidatene, derimot, betyr det at det blir noen nervepirrende måneder frem til nominasjonsmøtet på nyåret.
Noen kandidater er temmelig sikre. Statsrådene Ine Eriksen Søreide og Nikolai Astrup velges nok som øverste kandidater. Deretter er det sannsynlig at lederen av Oslo Høyre, Heidi Nordby Lunde, får en sikker plass. Kilder Minerva har snakket med, regner det også som ganske sannsynlig at Mudassar Kapur, som er leder i Stortingets finanskomité og en av svært få politikere med minoritetsbakgrunn i Høyre, står sterkt i kampen om fjerdeplassen – selv om utfordrere ikke kan utelukkes.
Men hvem skal få den siste sikre plassen? Det er sjeldent nominasjonsprosessen til et fylkeslag er så spennende.
Minerva har snakket med de tre som kanskje regnes som de aller fremste kandidatene – Michael Tetzschner, Stefan Heggelund og Mathilde Tybring-Gjedde – om nominasjonen, partiets utfordringer og eget engasjement. Du leser de politiske portrettene her: