DEBATT

Biblioteket er lovpålagt å være for alle

DEBATT: Utlånstallene viser at Deichman lykkes.

Publisert

«Et bibliotek for alle er ikke for meg», skriver Bjørn Revil en i frisk kommentar i Minerva 9. august. Han mener at ingen kulturtilbud kan være for alle, og spør oss retorisk om hvorfor vi prøver. Den korte forklaringen er at det er lovpålagt. Den lengre er at Deichman liker å prøve på det umulige – nettopp å nå alle. Med ulike tjenester og bibliotekstilbud.

Demo Linderud er for mange en vel bevart hemmelighet i underetasjen på Linderud senter, og får ikke så ofte oppmerksomhet i media. Selv om biblioteket har blitt et viktig samlingssted for nærmiljøet, bydelen, frivilligheten, barn og ungdom i området, er det hyggelig at flere finner veien.

Demo er i Deichman-porteføljen et bibliotek som særlig undersøker endrede behov hos lånerne i samarbeid med aktører i nærmiljøet. Demo-konseptene kan derfor ikke defineres som et ordinært bibliotektilbud, men som undersøkende tiltak som kombinerer grunnleggende biblioteksfunksjoner med nærmiljøfunksjoner, og det å være en kulturell møteplass for barn og unge, lokale foreninger, frivillighet og befolkningen ellers.

Demo Linderud er et lite lokale med basis bibliotekfunksjoner som prøver ut tjenester som nettopp kan svare på disse nye behovene. Demoen ble til i forbindelse med nærmiljøsatsningen på Linderud, Veitvet og Sletteløkka, og drives i samarbeid med bydel Bjerke. Målet er å skaffe seg et godt underlag for å utvikle bibliotektilbudet i området i fremtiden. Med liten plass har Demo Linderud i dag en vekting mot testing av nye tjenester, nettopp fordi biblioteket har stor tro på at de klassiske tjenestene er gode og bestandige, og skal ha sin plass i ethvert komplett bibliotektilbud. Fokus på Demo Linderud er bevisst rettet mot barn og unge, og dette er strategisk fundert både i bydel og bibliotek. Den sosiale profilen tar mye plass i rommet, men det er fordi den fungerer til å nå målene våre: Å jobbe med relasjon gjør det rett og slett enklere for folk å snakke sammen, låne og lese bøker. Og slik arbeider vi systematisk og strukturert med kunnskapsformidling og demokratibygging. 

Det klassiske stillebiblioteket passer nå færre av lånerne våre enn det gjorde tidligere. Og det kan være fordi folks vaner og behov er i endring. Men det skal allikevel være mulig å finne roen med en bok på bibliotekene våre. Det kan være utfordrende på små lokalbibliotek, som skal møte mange lånergrupper/brukergrupper i samme åpne rom. Men om vi ser Deichman som helhet, har vi mange bibliotek som tilbyr stillesoner til konsentrasjon.

Demo Linderud har økt utlånet av bøker betraktelig fra i fjor til i år. Det er særlig gledelig at vår relasjonsbygging, formidling og tilstedeværelse har effekt. Den sosiale profilen er rett og slett en solid rekrutteringsmetode. Og bredden i måter vi inviterer lånerne inn til oss er kanskje årsaken til at vi har svært høy tilfredshet og kjennskap i Oslo-befolkningen, noe som gir oss et solid utgangspunkt for å utøve kjerneoppdraget vårt.

Prioriteringene og strategiene på Demo Linderud er basert på grundige undersøkelser av folks behov, men også basert på at Deichman har mange lokaler som vekter lånernes behov ulikt. Noen har rike satsinger på barn og unge, mens andre er mer konvensjonelle biblioteker. Om du vil bli med på å forme morgendagens bibliotek ytterligere, er du hjertelig velkommen til å fortsette samtalen på Demo over en kaffekopp. Demo er nettopp et midlertidig tilbud som skal gi innsikt til å etablere nye bibliotek. Og vi ønsker at tjenestene til Deichman også skal treffe deg. Takk for påminnelsen.

Powered by Labrador CMS